sanal gezgin
MemurİşçiPersonelKamuMaaşMaaşlarıPersonel Alımı

İşsizlik Maaşı 2024 Nisan Ayı, İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları ve Başvuru Şekli

İşsizlik Maaşı 2024 Nisan Ayı, İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları ve Başvuru Şekli hakkında detayları inceleyebilirsiniz. İşsizlik maaşı nasıl alınır?

İşsizlik Maaşı 2024 Nisan Ayı, İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları ve Başvuru Şekli

İşsizlik Maaşı 2024 yılında Temmuz ayı içerisinde asgari ücrete gelen zam ile birlikte yeniden güncellendi. İşsizlik maaşı bir diğer ismi ile işsizlik ödeneği gerekli şartları taşıyan kişilerin işten çıkmış olduğu dönemde alacakları yardım ödeneği olarak tanımlanmaktadır. İşsizlik maaşını sadece sigortalı ve diğer şartları taşıyan kişiler belirli bir süreliğine almaktadırlar. İşçi için sigorta niteliğini taşıyan işsizlik maaşı 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan yönetmelikler ile belirlenmektedir.

İşsizlik Maaşı 2024 Nisan

İşsizlik maaşı 2024 yılı içerisinde güncellenmiş ve zamlı ücret tarifesi üzerinden verilecektir. Ancak işsizlik maaşını hak etmek için belli başlı şartlara sahip olunması gerekmektedir.

2024 yılı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun almış olduğu karara göre işsizlik maaşlarının yeni tutarları da belirlenmiştir. Buna göre en yüksek işsizlik maaşı 2024 yılı içerisinde 4.260 TL olarak belirlenmiştir. En düşük işsizlik maaşı ise sigortalı olanlar için 2.130 TL olarak açıklanmıştır.

İşsizlik Maaşı 2022

İşsizlik Maaşı Hesaplama 2024

İşsizlik maaşı hesaplama 2024 için öncelikli olarak günlük işsizlik ödeneği ve sigortalı olan kişinin son dört ay içerisindeki primlerine esas olan kazançları değerlendirilmektedir. İşten ayrılmadan önceki son dört ay göz önünde bulundurularak tespit edilen günlük ortalama brüt kazancın %40’ı hesaplanarak işsizlik maaşı hesaplanmaktadır.

İşsizlik maaşı hesaplama 2024 için aylık alınan asgari ücretin brüt miktarının %80’inini aşmamak esas alınmaktadır. Ayrıca işsizlik maaşı hesaplanırken sadece damga vergisi ile vergi kesintisi yapılmaktadır. Bunun dışında ek bir vergi ya da ya da kesinti işsizlik ödeneği hesaplanmasına dahil edilmemektedir.

işsizlik maaşı
İşsizlik Maaşı 2024

İşsizlik Maaşı Alma Şartları 2024 Nisan

İşsizlik maaşı alma şartları yasalarca öngörülmüş olan belirli kriterlere bağlıdır. Sadece bu şartları karşılayan kişiler işsizlik maaşı almaya hak kazanabilmektedir. İşsizlik maaşı alma şartları 2024 yılı için aşağıdaki gibidir:

  • İşsizlik maaşını almak isteyen kişilerin iş sözleşmesinin sonlandığı tarihten itibaren geçmişe yönelik olarak 120 günlük sürede primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir.
  • İş sözleşmesinin sonlanmasından başlayarak son üç sene içerisinde en az olarak 600 prim gününün aralıksız olarak çalışmış olması gerekmektedir.
  • Yukarıda bahsedilen iki şart işsizlik maaşına başvurmak için temel iki kriterdir. Bunun yanı sıra iş sözleşmesinin fesih işlemi sırasında işçinin de herhangi bir kusurundan dolayı işinin sonlanmamış olması gerekmektedir.
  • Bazı durumlarda son 120 günlük primlerde eksik yatırılmış durumlar ile karşılaşılabilinmektedir. Doğal afetler, hastalık, ekonomik kriz, disiplin cezaları, ücretsiz izin kullanmak, tutuklanmak veya gözaltına alınmak, grev ve hayatın doğal akışına aykırı olan durumlar bu eksik durumlarda dikkate alınmamaktadır.
  • Bu gibi durumlar meydana geldiğinde son 120 günlük gündeki eksiklikler dikkate alınmaz ve tam gün olarak ödenmiş sayılarak kişinin işsizlik maaşı için hak kazanılması sağlanmaktadır.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşsizlik maaşı başvurusu için gerekli şartların taşınması ilk kuraldır. İşsizlik maaşına başvuru yapılması için öncelikli olarak üç nüshalık bir işten ayrılma bildirgesinin düzenlenmesi gerekmektedir. Daha sonra düzenlenmiş olan işten ayrılma bildirgesi nüshalarının bir tanesi İŞKUR’a teslim edilmektedir. Nüshalardan birisi işçide diğeri de işverende kalacak şekilde dağıtılmalıdır.

Ancak her zaman işten ayrılma bildirgesine gerek yoktur. Eğer işveren SGK’ya hemen bildirimde bulunmuş ise İŞKUR için belge verme zorunluluğu da ortadan kalkmaktadır. Eğer işçinin talebi üzerine işten ayrılma bildirgesi düzenlemeyen işveren için ayrıca idari para cezası da uygulanabilmektedir. Belge düzenlemeyen işverenden kaynaklı olarak işçi herhangi bir şekilde işsizlik maaşı hakkından bir kayıp yaşamamaktadır.

İŞKUR’a işçinin başvurması ve belgelerini teslim ederek gerekli formları doldurması ile birlikte işsizlik ödeneğini almak için de başvuru süreci başlamaktadır. Maaş başvurusu ile birlikte aynı zamanda İŞKUR bünyesine işçi yeni bir işe hazır olarak sisteme de kayıt edilmektedir.

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alır?

İşsizlik maaşı 2024 yılı için 900 gün sigortalı olarak çalışmış ve primleri ödenmiş olan bir kişi için 240 gün olarak belirlenmiştir. 1080 gün sigortalı olarak çalışan bir işçi ise 300 gün boyunca işsizlik maaşı almaya hak kazanmış olarak sayılmaktadır. Eğer 600 gün sigortalı olarak çalışan bir kişi işsizlik maaşı için hak kazanmış ise 180 gün boyunca işsizlik ödeneği alabilmektedir.

İşsizlik ödeneği almaya hak kazanan kişilerin bazı durumlarda ödenekleri kesilebilmektedir. İşsizlik ödeneğinin alınırken kesilebileceği bazı durumları ise şu şekilde özetlemek mümkündür: İşsizlik ödeneği alınırken eğer İŞKUR tarafından işçiye uygun bir pozisyonda ve şartlarda iş teklif edilir ve işçi bunu haklı bir neden göstermeksizin reddederse işsizlik ödeneği kesilebilmektedir.

İŞKUR tarafından yapılan denetlemeler neticesinde hem işsizlik ödeneği alıp hem de kayıt dışı olarak kazanç elde eden kişilerin de tespit edilmesi dahilinde aldıkları işsizlik ödenekleri kesilmektedir. Sosyal güvelik kurumu aracılığı ile hem yaşlılık aylığı hem de işsizlik maaşı alan bir kişinin bu süreçte işsizlik ödeneği kesilmektedir.

İŞKUR tarafından işsiz kalınan ve ödenek alınan dönemde işçilere verilecek olan programlara ve mesleki eğitimlere haklı bir gerekçesi olmadan katılmayan kişilerin de yine işsizlik ödenekleri kesilebilmektedir.

Ancak yine işsizlik maaşı başvuru sürecinde ve daha sonrası için herhangi bir hak kaybı yaşamamak adına bir danışman ile birlikte bu süreçte çalışılması daha doğru olacaktır. İşten çıkartılma sürecinizdeki problemlerden kaynaklı olarak bazı durumlarda işsizlik ödeneği için farklı belgeler de istenebilmektedir. Hakkınızı alabilmek ve işsizlik maaşından yararlanmak için süreci yakından takip etmelisiniz.

2024 İşsizlik Maaşı Sorgulama

İşsizlik maaşı sorgulama için sadece türkiye.gov.tr adresini ziyaret etmeniz yeterli olacaktır. Sistem üzerinde işsizlik ödeneği sorgulama kısmına tıklayarak gerekli bilgileriniz ile hemen sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Ancak sistem üzerinden işsizlik ödeneği için hak kazanabilmek adına İŞKUR’a yapacağınız başvuruda şartları eksiksiz olarak taşımanız büyük önem arz etmektedir. Tüm sürecin oldukça hızlı bir şekilde ilerleyebilmesi ve başvuru sonucunuzun olumlu sonuçlanması için şartlara dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

İşsizlik Maaşı 2024 Kimler Alabilir?

İşsizlik maaşı alabilmek için sadece sigortalı olarak çalışmak ve şartlarda yer alan ve belirlenmiş olan prim günlerini doldurmak yeterli değildir.

İşsizlik ödeneğini sadece belirli şartları taşıyan ve iş sözleşmesi belirtildiği şekilde feshedilen işçiler tarafından alınabilmektedir. İşsizlik ödeneğinden yararlanabilecek işçi sınıfı ise şu şekilde belirtilmektedir:

  • Hizmet akdine tabi olarak sigortalı olarak çalışan işçiler,
  • Banka sandıklarına dahil olan sigortalı kişiler,
  • Kısmi süreli sözleşmeye bağlı olarak işçiler,
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tespit edilmiş olan yerlerde yarı zamanlı olarak bir veya birden çok kişi tarafından çalıştırılan kişiler.

Çalıştıkları kişi yanında bir aylık çalışma süresi içerisinde çalışmış olduğu gün sayısı ondan daha az olan kişiler de işsizlik ödeneği için başvurabilmektedir. Ancak yukarıda bahsedilen kişiler dışında bazı kişilerin kesinlikle işsizlik ödeneği için başvurması mümkün değildir. Bu kişiler ise şu şekilde açıklanmıştır:

  • Kamu personeli olarak çalışan memurlar
  • Türk Silahlı Kuvvetleri’ne mensup olarak çalışan personeller
  • Savcı ve hakimler
  • İş yerine sahip olan veya işçi olarak çalışan ancak BAĞ-KUR’lu olan kişiler
  • Yükseköğretim kurumlarına dahil olan personeller
  • Sözleşmeli personel olarak çalışan kişiler kesinlikle işsizlik maaşı için başvuru yapamamaktadırlar.
Bu gönderiye oy verin!
Yorumlar

  1. Adem bir dedi ki:

    İşsizlik maaşları, geçici bir destek olsa da iş arayanlara nefes aldırıyor. Yine de daha uzun süreli ve yeterli bir desteğe ihtiyaç var.

  2. Yekta tek dedi ki:

    İşsizlik maaşı, maddi desteğinizi sağlamak için önemli bir kaynak. Ancak ödemelerin süresi ve miktarı yetersiz olabilir. İş bulana kadar geçici bir rahatlama sağlıyor, ancak daha iyi bir istihdam politikası gerekiyor.

  3. Cemal dedi ki:

    İşsizlik maaşı bir işsize yetmeyecek kadar az ama hiç yoktan iyidir diyoruz sonuçta evde oturana kimse para vermiyor.

  4. Ali ırmak dedi ki:

    2880 gün sigortam var,4 sene ara verdim,sonra işe girdim,120 gün sigortam oldu,işten çıkarıldım,alabilirmiyim acaba

  5. İsmail dedi ki:

    Ne kadar az olsa da işsizlik maaşı bi nebze rahatlatıyo bizi

  6. Nezehat dedi ki:

    Adı üzerinde işsiz ödenen para ona göre ödenmelidir bence. İşsizlik maaşı çok cüzi bir miktar bakalım inşallah ona da el atarlar.

  7. Sakine dedi ki:

    İşsizlik maaşı bir nebze de olsa rahatlatıyor ama bu devirde geçim çok zor olduğu için yetmiyor. İşsizlerin işi zor maalesef. Tabi iş bulmakta çok zor.

  8. ayşe çelik dedi ki:

    işsizlik maaşı bana az yatmış son 3 ayda düzenli maaş almamıştım sebebi o mudur?